rug-klachten-werk

Werk gezond: voorkom rug slijtage op de lange termijn

Bezit jij een horecazaak, warehouse of werk je bijvoorbeeld in de logistieke sector? Dan heb je vast wel eens te maken met het verplaatsen van zware meubelstukken of objecten. Denk aan tafels, dozen of andere grotere items. Hoe pak je dit in fysiek opzicht het beste aan? Aangezien je te maken hebt met veelal lichamelijk werk, kun je snel rugklachten of andere ongemakken oplopen. Om te voorkomen dat je door je rug gaat, hebben we een lijst met tips opgesteld.

Zorg voor de juiste houding

Het klinkt heel simpel, maar zorg ervoor dat je altijd de juiste houding aanneemt bij het tillen van zwaardere objecten. Leun dus niet met je rug naar voren als je een zwaardere tafel gaat tillen. Zorg er juist voor dat je iets door je benen zakt, hierdoor belast je niet je rug. Je benen zijn de grootste spiergroep, en kunnen in het algemeen meer hebben dan je rug. Houd dit in gedachte! Zeker als je iedere dag weer meerdere malen iets optilt, kun je per ongeluk afwijken van de juiste houding.

 

Til zwaardere objecten altijd samen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je tils iets op en komt erachter dat het te zwaar is. In dit geval kun je het beste een collega aan de mouw trekken om je te helpen. Het tillen van te zware objecten is een boosdoener voor slijtage op de lange termijn. Bovendien kun je je ook lelijk bezeren als er iets misgaat. Het kost slechts een kleine moeite om het met z’n tweeën te doen.

 

Zware meubels? Maak gebruik van wieltjes!

Indien de meubels, dozen of andere objecten te zwaar zijn om te tillen, plaats ze dan op een plateau met wieltjes. Hiermee kun je de items met veel gemak verplaatsen. Zeker voor langere afstanden op een gelijkvloers niveau, is dit een enorme aanrader. Dit kan jouw werkdag een stuk prettiger maken. Zelf werkte ik jarenlang in de logistiek en verplaatste ik goederen vanuit de vracht naar de stellingkasten. Het gebruik van een meubelroller met small wheels heeft mijn rug enorm geholpen! Voor het verplaatsen van veel objecten in één keer raad ik shipping container wheels aan.

 

Laatste tip: luister naar je lichaam

Dit is de meest waardevolle tip die ik je kan meegeven. Op zowel fysiek als mentaal vlak is het luisteren naar je lichaam het meest cruciale om gezond te blijven werken. Door goed aan te voelen waar je lichaam toe in staat is, vermijd je rugklachten en andere fysieke ongemakken. Op drukke momenten kun je dit vergeten, maar juist jij moet de persoon zijn die aan zijn of haar eigen lichaam denkt. Er is immers niemand anders die het voor je doet. Houd deze tips dus goed in gedachte. Voorkom dat je teveel van je lichaam vraagt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *